7 Ekim 2010 Perşembe

Beyoğlu Sahaf Festivalinde

        İstanbul sağlık tarihi açısından önemli bir kültür kurumu olan müzemizin yeniden kuruluş çalışmalarının başlatıldığı 2007 yılından beri yürütülen koleksiyon geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Sağlıkla ilgili nesneler, belge ve çoğunluğu sağlık konulu kitaplar, halkı bulaşıcı hastalıklar konusunda bilgilendirici yağlı boya tablolar ve mülajlar, sağlık kurumlarının tarihiyle ilgili siyah beyaz fotoğraf arşivi ve filmlerin bulunduğu müze koleksiyonu, gerek bağışlar gerekse müze çalışanlarının çabalarıyla her geçen gün zenginleşmektedir.

Koleksiyon geliştirme çalışmaları çerçevesinde Sağlık Müzesi ekibi, Taksim Gezi Parkı'nda 14-28 Eylül tarihleri arasında düzenlenen ve İstanbul’un çeşitli semtlerinden gelen 60 sahafın yer aldığı 4.Beyoğlu Sahaf Festivaline katılarak araştırma yapmıştır.Çeşitli alanlarda yerli ve yabancı dillerde her türden kitabın yanında, dergiler, çeşitli eski evrak, siyah beyaz fotoğraflarlar, taş plak ve sinema afişi gibi bir çok yayının satışa sunulduğu festivalde Sağlık Müzesi koleksiyonuna katılabilecek nitelikteki eserler araştırılmıştır.

Sonuç olarak İstanbul'daki sağlık kurumlarıyla ilgili fotoğraflar, siyah beyaz hastane dış cephe foğrafları ve   müzenin  tarihiyle ilgili yayınlara ulaşılmış, satın alınarak müze koleksiyonuna dahil edilmiştir.


Sağlık Müzesi Çalışanları



Eski Fotoğrafları İncelerken


Müze'nin önemi kadar bu günkü müze binası, içinde ikamet eden kişi ve kurumlar açısından değerli bir tarihe sahiptir.19.yy sivil mimarisinin en güzel örneklerinden olan bina, 1875 yılında Defter-i Hakani Senedat Müdürü Salih Efendi tarafından konak olarak yaptırılmış ve oğlu ile evlenen ünlü Şair Nigar Hanım aralıklarla bu konakta yaşamıştır.
        "Nigar Hanım, 19. asır sonu kültür semalarında yerini alan öncü Osmanlı kadınlarının en parlak yıldızlarından biri. Avrupai Türk edebiyatının bir kadın kaleminden çıkma ilk şiir kitabı Efsus’un sahibesi. Tanzimat ve Servet-i Fünun edebiyatları arasında bir ‘ara nesil' sanatçısı. Edebi salonunda kadın-erkek, garplı-şarklı konuklarını ağırlayan bir asır sonu entelektüeli. Dönem feminizminin ılımlı kanadında bir kadın sesi. Güftesi garplı, bestesi şarklı bir edibe."
                                                                  (Prof.Dr.Nazan Bekiroğlu,Şair Nigar Hanım,1998)


 
Ekin Yayınevi, İstanbul,1959

1959 yılında Şair Nigar’ın oğulları tarafından yayınlanmış olan ve günlüklerini içeren “Hayatımın Hikayesi” adlı kitapta konaktaki yaşamıyla ilgili kısa bilgiler bulunmaktadır.

      "Şair Nigar aile hayatının sevinçlerini ve acılarını,yazılarıyla anlatarak avunma ihtiyacını şiddetle duymuş ölümünden sonra okunacağını umduğu bu hatıralarıyla yirmi defter doldurmuştur…Şair Nigar’ın şahsiyeti ve yaşadığı devir hakkında araştırmalara girmek isteyecekler ilerde bu hatıralardan faydalanabilirler düşüncesi ile .. hatıralarını saklayan  yazı çekmecesi aşiyan müzesine emanet edilmiştir...Merhumenin yeni nesillerimizce tanınması ve rahmetle anılması için ölümünün kırkıncı yıldönümünde oğulları tarafından bastırılmıştır."
                                                                                              (Hayatımın Hikayesi,Önsöz ,1959/)



Hastane Fotoğrafları


İstanbul Hastanesi, Dış Cepheden Görüntü,1960?
                                       

İstanbul Hastanesi, 1960?

Müzeler ve Öğretmen -Ankara,1938

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder