13 Eylül 2010 Pazartesi

Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 111.yılı Sergisi

Türkiye’nin ilk çocuk Hastanesi olma özelliği taşıyan Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 111. hizmet yılını, hastanenin tarihine ışık tutan bir sergi ile kutlamıştır. Sergide hastanenin kuruluşundan günümüze değin değişimleri belgeleyen fotoğraflar ve kullanılmış tıbbi objeler sergilenmiştir. Sergi 7 Haziran- 31 Ağustos 2010 tarihleri arasında açık kalmıştır.

Eski adıyla Hamidiye Etfal Hastanesi (Şişli Çocuk Hastanesi), 1899 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde, Abdülhamid tarafından verilen talimatla Dr. İbrahim Paşa tarafından kurulmuştur. Hastane döneminin en önemli çocuk hastanelerinden biri konumuna gelmiştir.

Bu yıl 5 Haziran 2010 Hastanenin kuruluşunun 111.yılı olması sebebiyle Hastane Başhekimi Prof. Dr. Suat Turgut, İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Müzesi çalışanları Necla Kınık, Cihan Çolak, Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Yönetimi Anabilim Dalı araştırma görevlilerinden Pınar Üner Yılmaz ve bu projede sergi koordinatörü olarak çalışan Betül Selçuk Altıntaş; Hastanenin tarihi önemini vurgulamak için sergi düzenlemişlerdir. 7 Haziran 2010 tarihinde İstanbul Vali Yrd. Feyzullah ÖZCAN, Şişli kaymakamı Mehmet ÖKLÜ, İl Sağlık Müdürümüz Prof.Dr.Ali İhsan DOKUCU ve Başhekimimiz Prof.Dr.Suat TURGUT’un katılımları açılmıştır.

Hastane tarihi ile ilgili çalışmalar kapsamında; İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi, Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Dolmabahçe Sarayı Müzesi ve İstanbul Resim Heykel Müzesi koleksiyonunda bulunan belge ve nesnelerden yararlanıldı.

Hastane bünyesinde ise; eczane, fotoğrafhane, patoloji ve biyokimya laboratuarı, dermatoloji kliniği ve Hastaneye bağlı Nişantaşı Semt Polikliniği’nden koleksiyon niteliği olan nesneler toplandı.

Bu sergi, Hastanenin geçmiş yıllarından itibaren dile getirilen müze yapılması düşüncesi ile gerçekleştirilmiştir. Çünkü yapılması düşünülen müze, kurum kültürünün gelişimine katkı sağlayarak, kurum çalışanlarının birbirleriyle ve toplumla karşılıklı iletişimini güçlendirecektir.

Serginin yanı sıra hastanenin tarihini anlatan bir anı kitap da çıkarılmıştır. http://www.sislietfal.gov.tr/111.pdf


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder