9 Nisan 2013 Salı

EKSPOMED-LABTEK 2013 FUARI



TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 20.si yapılan EKSPOMED Uluslararası İstanbul Tıbbi Analiz, Teşhis, Tedavi, Koruma, Rehabilitasyon Ürün, Cihaz, Sistem, Teknoloji, Donanım ve Hastaneler Fuarı'nda İstanbul Sağlık Müzesi olarak yer aldık. Standımızda tarih, estetik, sanat ve eğlenceyi bir arada, bağlantılı bir şekilde kullandık.

İstanbul Sağlık Müzesi'nin ve müze binasının oldukça zengin bir tarihçesi vardır. Bu tarihçenin izleyiciyi sıkmadan, estetik bir şekilde gösterilmesi amacıyla, tarih şeridi şeklinde bir afiş hazırlanmıştır. Bu tarih şeridinde; binanın yapımından-bugüne geçirilen süreç, kısa bilgiler ve fotoğraflarla desteklenerek anlatılmıştır.

Sağlık alanındaki kültürel mirası korumak ve bu bilincin gelişmesine katkı sağlamak, İstanbul Sağlık Müzesi misyonlarından biridir. İstanbul genelinde gerek mimarisi, gerekse sahip oldukları koleksiyonuyla tarihi özelliğe sahip kurumlarımızın bu değerlerini korumaları ve kurum kültürünü yaşatmaları, sağlık tarihimize önemli katkılar sağlamaktadır. 1924 yılında Atatürk'ün emriyle açılan Heybeliada Sanatoryumu da sağlık alanında en önemli kurumlardan biridir. 2005 yılında kapatılan kurumun tarihi mirasına, İstanbul Sağlık Müzesi olarak sahip çıkmaktayız. Bu amaçla; EKSPOMED 2013 fuarında, müze stand alanının bir bölümünde, ahşap kaide üzerinde, Heybeliada Sanatoryumu'nda kullanılan, müzemiz koleksiyonunda yer alan lale ajurlu, ahşap sandalyelerin sergilendiği bir enstalasyon çalışması yapılmıştır.

Ayrıca standımızdaki büyük boy ekranda; İstanbul Sağlık Müzesi fotoğraf koleksiyonunda yer alan sağlıkçı fotoğraflarından oluşan bir düzenleme ile İstanbul Sağlık Müzesi video koleksiyonundaki, Walt Disney tarafından Türkiye Nüfus Konseyi için Aile Planlaması konusunda yapılan animasyon film gösterilmiştir.

Bununla beraber İstanbul Sağlık Müzesi koleksiyonu hakkında ziyaretçilere bilgi verilmesi amacıyla, standın orta bölümünde cam vitrin içinde, müze koleksiyonuna ait bazı kitap, arşiv belgesi ve koleksiyon nesnesi sergilenmiştir.

İstanbul Sağlık Müzesi'nin diğer bir misyonu da yaşam boyu eğitimdir. Bu amaçla İstanbul Sağlık Müzesi Eğitim Bölümü; plot olarak belirlenen iki okulda “Okul-Müze Eğitim Etkinlikleri” programı uygulamıştır. Bu programın bir parçası olan, duyularla ilgili bazı interaktif eğitim kiti, fuarda ziyaretçilerin deneyimlemesine sunulmuştur.



Fuar standımız, Sağlık Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul Sağlık Müdürümüz Prof.Dr. Ali İhsan Dokucu, İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Doç.Dr. Mustafa Taşdemir ile pek çok kurum yöneticisi ve yerli-yabancı binlerce kişi tarafından ziyaret edilmiş ve beğeni ile karşılanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder