22 Ekim 2010 Cuma

İSTANBUL BODY WORLDS SERGİSİ


İstanbul Sağlık Müzesi ekibi olarak fikirsel açıdan bize katkıda bulunacağını düşündüğümüz "Body Worlds ve Yaşam Döngüsü" sergisini ziyaret ettik. Öncelikle işbirliğinden ötürü The Partners ekibine çok teşekkür ederim.
Body Worlds ve Yaşam Döngüsü’nde, Plastinasyon yoluyla dönüştürülmüş 200’ü aşkın insan örneği, insan bedeninin formunu, işlevini ve potansiyelini göstermekte. Yaşam Döngüsü, bedenin yaşamındaki safhaları gösterir; döllenme anındaki ilk yaşam kıvılcımından bebeklik ve çocukluğa, ergenlik ve gençlikten yetişkinliğe ve yaşlılığa kadar.

Bu sergiye farklı perspektiflerden bakmak mümkün.
    • Sağlıkçı olarak, insan anatomisinin her safhasını göstermesi bakımından bu sergiyi çok faydalı buluyorum. Burada, insan bedeninin ne kadar karmaşık, mükemmel bir oluşum olduğu gösterilmekte, bu döngüde herhangi bir bölüm çalışmadığında, yapının ne şekilde bozulduğu görülebilmektedir. Özellikle sağlıklı organın yanında, gördüğümüz bir çok hastalığın organları nasıl etkilediğini görmek benim için çok ilgi çekiciydi.
    • Diğer yandan, burada insan bedeninin kutsallığının sınırları aşıldığı tartışılabilir. Özellikle serginin sonuna doğru bedenlere verilen tiyatral havanın rahatsız edici olduğu kanaatindeyim.

PLASTİNASYON

Plastinasyon, Estetik anatominin sunumunu olanaklı kılan örnek koruma yöntemidir. Plastinasyon yönteminin mucidi olan bilim adamı Gunther von Hagens, Body Worlds'te sergilenen plastinatları oluşturmuştur.
Yöntemin Aşamaları:
1. Tahnit Etme ve Anatomik Diseksiyon
Sürecin ilk adımı, atardamarlardan formalin pompalayarak çürümenin durdurulmasını kapsar. Formalin tüm bakterileri öldürür ve dokunun çürümesini durdurur. Diseksiyon araçları kullanarak ayrı anatomik yapıları hazırlamak üzere deri, yağ ve bağ dokuları çıkarılır.
2. Vücut Yağı ve Suyun Çıkarılması
İlk adımda vücut suyu ve çözülebilir yağlar, bir çözücü banyosuna (örneğin bir aseton banyosu) koyarak vücuttan çözülür.
3. Zorlu Emdirme
Bu ikinci değişim süreci Plastinasyonun merkez adımıdır. Zorlu emdirme sırasında reaktif bir polimer, örneğin silikon kauçuk, asetonun yerini alır. Bunu yapmak için örnek bir polimer çözeltisine batırılır ve vakum tankına konur. Vakum, örnekten asetonu çıkarır ve polimerin her bir hücreye işlemesine yardımcı olur.
4. Konumlandırma
Vakum emdirmenin ardından vücut istendiği gibi konumlandırılır. Her bir anatomik yapı olması gerektiği gibi hizalanır ve teller, iğneler, pensler ve köpük bloklar yardımıyla sabitlenir.
5. Kürleme (Sertleştirme)
Son adımda, örnek sertleştirilir. Bu, kullanılan polimere bağlı olarak gaz, ışık veya ısı ile yapılır. Bütün bir vücudun Diseksiyonu ve Plastinasyonu yaklaşık 1.500 çalışma saati gerektirir ve normalde tamamlaması yaklaşık bir yıl alır

Yazan: Sibel ALEMDAR


1 yorum: