13 Mayıs 2015 Çarşamba

12 -18 Mayıs 2015 Hemşirelik Haftası

İstanbul Sağlık Müzesi olarak Tüm hemşirelerin Hemşireler Haftasını kutlarız...

Hemşire; mesleki eğitim almış, hekim, laborant, hasta bakıcı gibi sağlık personelleriyle iş birliği yaparak, hastaların bütün değer ve dini inançlarına saygı duyup, hayatı korumak, ızdırabı hafifletmek, sağlığı yüceltmek için çalışan, hastanın tedavisini sağlayan sağlık çalışanıdır.

Florance Nightingale (1820-1910); Dünyada modern anlamdaki hemşireliğin başlamasındaki öncüdür. Kırım Savaşı (1854-56) sırasında, 1845'de İngiliz askerlerin tedavi ve bakımlarının yapılabilmesi için Selimiye Kışlasında Florance Nightingale'in de dahil olduğu ekip görev yapmış, savaş sonrası yaralı asker ölümleri % 42 iken başarılı hasta bakımları sonucu bu oran %2'ye düşürülmüştür. Nightingale liderliğindeki ekip çalışması ülkemizde hemşirelik eğitimi için örnek olmuştur.

1876-1878 Osmanlı-Rus savaşları sırasında İstanbul'da kurulan hastanelerde Avrupalı hemşirelerin görev yaptıkları görülmektedir. Gülhane Şeririyat Mektebi'ne ve Hamidiye Etfal Hastanesi'ne Almanya'dan Şvesterler (Türkçe karşılığı hemşire) gelmiştir.

Trablusgarp (1911) ve Balkan Savaş'larında (1912-1913) çok sayıdaki Osmanlı askeri, tedavi görememesi ve bakımsız kalması sebebiyle hayatını kaybetmiştir. 1907 yılında Londra'da toplanan Kızılhaç Kongresine Osmanlı delegesi olarak katılan Dr. Besim Ömer Paşa burada ünlü hemşire Florance Nightingale ile tanışır. Dr. Besim Ömer, Kızılhaç Kongresi dönüşünde Kadırga Hastanesi'nde ve Bursa'da 6 ay süreli hastabakıcılık kursu düzenler. Kurslara genellikle, İstanbul'un zengin ve kültürlü ailelerine mensup kadınlar gönüllü olarak katılırlar. Bu kurslardan mezun olanlar, 1912 yılında Balkan Savaş'ında hastanelerde görev almıştır.


1912 yılında Amerikalılar, kendi hastaları için İstanbul'da özel hemşirelik okulu açmıştır. 1925 yılında da Kızılay'ın İstanbul'da Hemşirelik Okulu kurulmuştur. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder