27 Mayıs 2011 Cuma

“Geçmişten Geleceğe: Avrupada Halk Sağlığı ve Tıp Bilimleri Müzeleri” AB Projesi Tamamlandı

İstanbul Sağlık Müdürlüğü Sağlık Müzesi “Geçmişten Geleceğe: Avrupada Halk Sağlığı ve Tıp Bilimleri Müzeleri” adıyla kazanılan, AB Hayat Boyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci VETPRO Hareketlilik Projesi Yurtdışı Programlarını 15 Mayıs 2011 tarihinde tamamladı...

İstanbul Sağlık Müdürlüğü bünyesinde yeniden kurulmakta olan Sağlık Müzesi için gerekli insan kaynaklarının geliştirilmesi amacıyla 2010 teklif Çağrısı döneminde Hayatboyu (LLP) Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri kapsamında proje başvurusu yapmıştı. Hazırlanan proje, 1858 proje arasından başarılı bulunan 272 projeden biri olmaya hak kazanmıştı. İngiltere ve Almanya müzelerini kapsayan projede, tıp tarihi, halk sağlığı ve tıp bilimlerinde faaliyet gösteren müzelerle işbirliği geliştirilerek, mesleki bilgi paylaşımı hedeflendi. Avrupa müzelerinin organizasyon yapıları, yönetim modelleri, koleksiyon, arşiv yönetimi sergileme, koruma, eğitim ve iletişim yaklaşımları, pazarlama stratejileri, bilgi işlem teknolojilerini kullanma kapasiteleri, kurum kültürüne katkıları, engellilere yönelik sosyal sorumluluk yaklaşımları, müze erişimi yerinde incelenerek bilgi paylaşımı yapılmış olup, edinilen deneyimler İstanbul Sağlık Müdürlüğü bünyesinde yeniden kurulmakta olan Sağlık Müzesi’ne entegre edilecektir. Yerel Ortaklar deneyimlerini kendi kurumlarına aktaracak ayrıca Sağlık Müzesinin sürdürülebilirliğine destek sağlayacaklardır.



Projenin ilk durağı Londra’da bulunan Wellcome Trust’a bağlı Wellcome Library&Collection oldu. 1936 yılında Tıp Tarihi Müzesi olarak yolculuğuna başlayan kurum, günümüzde Wellcome Library& Collection olarak yoluna devam etmektedir. Kurum koleksiyon ve kütüphane olarak dünya çapıda üne sahiptir. Wellcome Library&Collection ile 04- 17 Nisan 2011 tarihleri arasında yapılan çalışma programında; bölüm sorumluları tarafından grubumuza sunumlar yapıldı, uygulamalar yerinde incelendi.Proje katılımcıları ve kurum çalışanları arasında açık, samimi bir diyalog geliştirildi. İşbirliği yapılan kurum dışında; Londra Bilim Müzesi, Doğa-Tarih Müzesi, British Museum gibi müzeler ziyaret edildi.


Projenin ikinci durağı, Deutsches Medizinhistorisches Museum Ingolstadt (AlmanTıp Tarihi Müzesi Ingolstadt ) oldu. 1472 yılında kurulan Eski Tıp Fakültesi Binası’nda bulunan müze, tıbbi bitkiler bahçesi ile projeye çeşitlilik kattı. 02-08 Mayıs 2011 tarihleri arasında Müze Direktörü Phd. Dr. Maria Ruisinger ile proje kapsamında yapılan çalışmalarda uygulamalı eğitim programları düzenlendi. Müze tarafından gerçekleştirilen “Vom Tatort ins Labor” Adli Tıp Sergisi çalışmaları izlendi. Ingolstadt’ta bulunan Stadtmusuem ve Armee Museum yöneticileri ile bilgi paylaşımı yapıldı.


Projenin üçüncü durağı, Deutsches Hygiena-Museum Dresden (Alman Hijyen Müzesi Dresden) oldu. 1911 ve 1930 yılları arasında Dresden’de yapılan Uluslar arası Hijyen Fuar’larının sonucu oluşan müze, 1930 yılında bugünkü binasına taşındı. Bir süre dönemin siyaseti için propaganda aracı oldu. 1945 hava saldırısında koleksiyonunun büyük bir bölümünü yitirdi. 1991 yılında müze yeniden renove edilmeye başlandı. Günümüzde, müze kendini toplum, kültür ve bilim için ortak bir platform olarak tanımlıyor. Sürekli ve geçici sergiler gerçekleştirilen müzenin sürekli sergi salonunda, şu anda insanla ilgili 7(yedi) konu sergilenmekte, geçici sergi salonlarında ise Din ve Spor Sergileri yer almaktadır. Grubumuzla birlikte müze yönetimi, sergileme tasarımı, eğitim etkinlikleri alanında incelemeler yapıldı. Mulaj atölyesi, teknik atölyeler, konservasyon atölyesi ziyaret edildi. Sürekli ve geçici sergiler kurgu ve tasarım yönünden incelendi.



Projenin dördüncü ve son durağı, Berlin Medizinhistorisches Museum der Charité (Berlin Tıp Tarihi Müzesi) oldu. Alman tıp tarihi müzeleri arasında haklı bir üne sahip olan müze, Virchow Pataloji Koleksiyonu ile göz kamaştırıcıydı. Müzede ayrıca “Bize kim bakıyor?, Hemşireliğin Bugünü ve Tarihi” sergileri ziyaret edildi. Almanya grubunun 15 Mayıs 2011’de ülkeye dönemsiyle projenin yurtdışı bölümü tamamlanmış oldu.



Projenin bundan sonraki aşamasını, İstanbul’da Uluslararası bir seminer programı düzenleyerek, yurtdışı ortaklarımız ve müze uzmanlarını bir araya getirmek oluşturuyor.

 
Müdürlüğümüz bünyesinde İngiltere ve Almanya olmak üzere toplam 14 çalışanımız AB projemizde katılımcımız oldu. Edinilen bilgi ve deneyimlerin, katılımcılarımız yoluyla müzeyle birlikte müdürlüğümüzde gerçekleştirlen tüm çallışmalara yansıyacağına inanıyoruz. Sağlık Müzesi olarak, müdürlüğümüzün ilk AB Projesi olma özelliği taşıyan projemizle, gurur duyuyoruz.



Londra çalışma grubu; İstanbul Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan, İstanbul Sağlık Müdür Yardımcıları Dr. Şuayip Birinci ve Dr. Metin Tunç ,Bilgi İşlem ve Sağlık İstatistikleri Şube Müdürü Dr. Aziz Gürhan Birler, Ar-Ge Birim Sorumlusu Dr. Verda Tunalıgil, Sağlık Müzesi ve Proje Sorumlusu Necla Kınık, Sağlık Müdürlüğü çalışanları Neslihan Öztürk ve Kenan Tolga Baş ile İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deontoloji Ve Tıp Tarihi ABD ve Tıp Tarihi Müzesi Başkanı Prof. Nil Sarı’dan oluşan konusunda uzman kişlerden oluşturuldu. İstanbul Sağlık Müdürümüz Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu kısa süreli de olsa Londra çalışma programına katılma fırsatı bulmuşlardır.



Almanya çalışma grubunda; İstanbul Sağlık Müdür Yardımcısı Uz. Dr. İbrahim Topcu, Sağlık Müzesi ve Proje Sorumlusu Necla Kınık, Müze Uzmanları; Güler Uygun, Sibel Alemdar, Aysun Kaynak, Cihan Çolak, Bilgi İşlem ve Sağlık İstatistikleri Şubesi’nden Bahar Dursun, Personel Şubesi Uzman Atama Birim Sorumlusu Ali Muhçi, İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon EAH Kalite Birim Sorumlusu Zekiye Dede Küçük, YTÜ Sanat Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. İlhan Özkeçeci ve Araştırma Görevlisi Pınar Üner bulundu.



İlgili web adresler:



İstanbul Sağlık Müdürlüğü: http://www.istanbulsaglik.gov.tr/



İstanbul Sağlık Müzesi: http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tarihce/galeri.asp



İstanbul Valiliği Dış İlişkiler ve AB Koordinasyon Merkezi: www.ab.istanbul.gov.tr



Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı- www.sts.yildiz.edu.tr/sb



İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim Araştırma Hastanesi/ Adaptasyon Hobi Evi- www.istanbul.gov.tr



İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Müzesi- www.ctf.edu.tr



Wellcome Collection&Welcome Library: www.wellcomecollection.org



Deutsches Medizinhistorisches Museum Ingolstadt: www.dmm-ingolstadt.de



Deutsches Hygiene Museum Dresden: www.dhmd.de

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder