31 Ağustos 2015 Pazartesi

03-09 EYLÜL – HALK SAĞLIĞI HAFTASI

20. yüzyılın ilk yarısında Türkiye nüfusunun büyük kısmını etkileyen salgın hastalıklara karşı halkı bilinçlendirmek amacıyla Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekâleti çeşitli girişimlerde bulunmuş, yapılanmalara gitmiş, yayınlar yapmıştır. İstanbul'daki Sağlık Müzesi, Halk Sağlığının korunması yönünde anatomik modeller, yağlı boya tablolar, mulajlar ve eğitici yayınlar hazırlamış, halka yönelik sergiler ve film gösterileri düzenlemiş, ulusal ve uluslararası kongrelere, fuarlara katılarak sergiler götürmüştür. Müze, çeşitli yıllarda İzmir Enternasyonal Fuarına katılmış ve sağlık pavyonunda sergiler açmıştır.

Lağım ve çerkab sularıyla kuyu sularının sureti”

Sıhhi kuyu ile gayrı sıhhi kuyunun yekdiğerinden farkı”

SIHHİ MÜZE ATLASI – 1926

İstanbul Sağlık Müzesi - Kütüphane Koleksiyonu, Sıhhiye ve Mueveneti İçtimaiye Vekaleti, 86 Sayfa, 23x32 Sf.
Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekâleti, İstanbul ve diğer vilayetlerdeki müzelerde sergilenen tabloları/levhaları “Sıhhi Müze Atlası” adıyla 1926 yılında Osmanlıca olarak 1000 adet bastırmıştır. Sıhhi Müze Atlası'nda yer alan bu sayfada içme suları ile lağım kuyularının nasıl yapılması gerektiği, birbirinden uzak yapılmasının salgın hastalıklardan korunmak için ne kadar önemli olduğu anlatılmaktadır.



1935 SAĞLIK SERGİSİ KATALOĞU:
İzmir Enternasyonal Fuarı Sağlık Pavyonu Fotoğrafı
Bu fotoğrafta; salgın hastalıklardan korunmak için köy yerleşiminin nasıl olması gerektiği, mesken yapımından dikkat edilmesi gerekenler maket ile gösterilmektedir.
Kaynak: Refik Saydam Hıfzıssıhha Müzesi Arşivi