3 Aralık 2012 Pazartesi

BULUNTU ESER KONSERVASYONU

İstanbul Sağlık Müzesi restorasyonu sürecinde, eski Sağlık Müzesine ait mermer, alçı, seramik ve kâğıt hamurundan yapılmış bazı nesneler bulundu. Bu nesnelerin konservasyonu uzman Neslihan Kılıç tarafından yapıldı.

 
Bir adet Osmanlıca yazılı rölyefin temizlik çalışması yapılmıştır. Zamanla yüzeyde birikmiş olan kir tabakası alkol su karışımının bambu çubuk ve pamuk ile uygulanmasıyla temizlenmiştir.

Bir çift alçı döküm ayakkabı ile iki adet Türkiye haritasının temizlik ve boya ile tümleme işlemleri yapılmıştır.

 Türkiye Haritasının Önceki ve Sonraki Durumu

Bir adet seramik küp ve üç adet çeşitli ebatlarda süsleme elemanına temizlik ve sağlamlaştırma yapılmıştır.

              
Seramik Küpün İlk ve Son  Durumu  
 
Yüz maskı, oyma İstanbul tasviri, harf kalıbı, bazı obje ve yüz kalıbından oluşan alçı objelerin konservasyonu mekanik olarak yapılmış, bu işlemlerde fırça, bambu çubuk gibi malzemeler kullanılmıştır.                          



  Harf Kalıbı, ilk hali

 Harf Kalıbı, son hali
                                                                          
Üç adet kâğıt hamurundan yapılmış insan figürünün temizlik, onarım ve sağlamlaştırma işlemi yapılmıştır. Onarım çalışmalarında öncelikle bistüri, fırça ve bambu çubuklar ile mekanik temizlik çalışması yapılmış, ardından özellikle omuz kısımlarında görülen kavlamalar, metilen selüloz ile yerlerine yapıştırılmıştır. Temizlik ve onarım çalışması tamamlanan figürler metilen selüloz ile sağlamlaştırılmıştır. 

Kağıt Hamuru İnsan Figürlerinin İlk Hali


İnsan Figürlerinin Konservasyonu