14 Eylül 2011 Çarşamba

AVRUPA TIP BİLİMLERİ VE SAĞLIK MÜZELERİNDE YENİ YAKLAŞIMLAR SEMİNERİ


"AVRUPA TIP BİLİMLERİ VE SAĞLIK MÜZELERİNDE YENİ YAKLAŞIMLAR" SEMİNERİ

İstanbul Sağlık Müdürlüğü Sağlık Müzesi ev sahipliğinde “Avrupa Tıp Bilimleri ve Sağlık Müzelerinde Yeni Yaklaşımlar” konulu uluslararası seminerimiz başarı ile gerçekleşmiştir.

İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi konferans salonunda gerçekleşen seminer, İstanbul Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan, Sağlık Müdürü Prof.Dr. Ali İhsan Dokucu ve Sağlık Müzesi Sorumlusu Necla Kınık’ın açılış konuşmaları ile başladı. Seminerde, Almanya ve İngiltere’nin önde gelen tıp tarihi, sağlık müze ve kütüphane müdürleri konuşma yaptı. İngiltere'den Wellcome Vakfı Kütüphanesi Araştırma ve Burs Bölümü Başkanı Dr. Richard Aspin, Almanya’dan Ingolstadt Tıp Tarihi Müze Müdürü Phd. Dr. Marion Maria Ruisinger, Alman Hijyen Müzesi Dresden Müze Müdürü Prof. Klaus Vogel, Berlin Charité Tıp Tarihi Müze Müdürü Prof.Dr. Thomas Schnalke konuşmalarında, müzelerinin geçmişten gelip, günümüze devam eden süreçlerini ve kendi deneyimlerini görsel örneklerle destekleyerek anlattı.

Halka açık yapılan seminere, İstanbul Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi gibi kurumlar başta olmak üzere, çeşitli özel üniversiteler, kütüphaneler, müzeler, sanat galerileri ve ayrıca sağlık müdürlüğü ile hastanelerden konusunda yetkin, çok değerli 85 kişi katıldı. Seminer, günümüz Avrupa müzecilik anlayışındaki yeni yaklaşımları tartışmamıza, müze profesyonelleri arasında mesleki bilgi paylaşımına, mesleki ortak dilin ve müzeler arası diyalogun gelişmesine katkıda bulundu.

Seminer dâhilinde, müzemizin ev sahipliğinde bir dizi etkinlik gerçekleşti. Bu etkinlikler çerçevesinde, yurtdışı konuklarımızla, İstanbul Sağlık Müzesi için kavramsal tasarım tartışması yapıldı. Müzemizin tarihsel süreci, bina içerisinde yapılan sergi düzenlemesi ile konuklarımıza gösterildi. Ardından Süleymaniye Kütüphanesi’ne gidildi. Kütüphane müdürlüğü, kütüphane hakkında bilgiler verdi, birlikte kütüphane gezildi ve çok değerli, orijinal el yazmaları görüldü. Ardından Süleymaniye Darüşşifası ve İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Müzesi gezildi. Prof. Nil Sarı, müzenin kurulması, oluşum süreçleri, şu anki durumu ve gelecek planları hakkında bilgiler verdi.

Modern bir yapıda, yeniden kurulmakta olan Sağlık Müzesi, bu projede geliştirdiği işbirliği yaklaşımı ile uluslararası ortaklıklarını devam ettirecektir. Müzemiz bu proje ile toplum, sağlık, bilim ve kültürde forum alanı olduğunu göstermiştir.