5 Temmuz 2011 Salı

VETPRO Hareketlilik Projesi Yurtiçi Katılımcılarının Sertifika Töreni

İstanbul Sağlık Müdürlüğü Sağlık Müzesi “Geçmişten Geleceğe: Avrupada Halk Sağlığı ve Tıp Bilimleri Müzeleri” adıyla kazanılan, AB Hayat Boyu Öğrenme Programı Leonarda da Vinci VETPRO Hareketlilik Projesinin yurtiçi katılımcılarının sertifika töreni 04.07.2011 tarihinde müdürlüğümüz konferans salonunda yapılmıştır. Katılımcılara sertifikalarını; İstanbul Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan, İstanbul Sağlık Müdürü Prof.Dr. Ali İhsan Dokucu ve İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deontoloji Ve Tıp Tarihi ABD ve Tıp Tarihi Müzesi Başkanı Prof. Nil Sarı verdi. Ayrıca Sağlık Müzesi ve Proje Sorumlusu Necla Kınık, tamamlanan yurtdışı programı ile ilgili bir sunum yaptı. Sunum sonrasında katılımcıların değerlendirmelerine yer verildi. 
 

Prof Dr.Reşat N.Berger Beyoğlu Göz E.A.H. ziyareti

Tarihi Sağlık Kurumlarımızı Ziyaret
(Prof. Dr. Reşat N. Berger Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi)
Sağlık alanındaki kültürel mirası korumak ve bu bilincin gelişmesine katkı sağlamak, İstanbul Sağlık Müzesinin misyonlarından biridir. İstanbul genelinde gerek mimarisi, gerekse sahip oldukları koleksiyonuyla tarihi özelliğe sahip kurumlarımızın bu değerlerini korumaları ve kurum kültürünü yaşatmaları sağlık tarihimize önemli katkılar sağlamaktadır. Sağlık Müzesi çalışanları olarak zaman zaman bu kurumlarımızı ziyaret etmekte ve kurum kültürünü yaşatmaları yönünde öneriler sunmaktayız.

Bu çerçevede Prof. Dr. Reşat N. Berger Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesini 15.06.2011 tarihinde müze çalışma ekibi olarak ziyaret ettik. Sağlık Müzesi'ne nesnelerinden bazılarını ve kitap koleksiyonunu devretmiş olan hastanenin, mimari dokusu içinde yer alan diğer koleksiyonu da yerinde incelenmiş; koruma için gerekli önlemler ve envanterinin çıkarılması yönünde hastane yönetimiyle bilgi alışverişinde bulunulmuştur.


 

İstanbul halkı tarafından Kuledibi Göz Hastanesi olarak bilinen Prof. Dr. Reşat N. Berger Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 1904 ve 1860 yıllarına ait iki tarihi binaya sahiptir. L planlı yapının kanatlarının birleştiği köşede Galata kulesine eşlik eden ve uzaktan da fark edilen uzun ince kulesi, bahçesinde “British Seamen Hospital”ın baş harflerinden oluşan mozaik dokusu, hastane ısıtma sistemini sağlayan değişik boyutlarda şömineleri, çamaşır kurutma ve ütüleme sistemleri ve mimari bütünlük içindeki yapısı bu sağlık kurumunun göze çarpan özelliklerinden bazılarıdır.

1904 tarihinde İngiliz gemicileri için hastane olarak yapılmış bina, İngilizlerden sonra bir Rum tarafından özel hastane olarak işletilmiştir.1923 Lozan Antlaşmasından sonra Kızılay'a bırakılmış ve bir süre Kuduz Hastanesi ve Şehir Hıfzıssıhha Müessesesi olarak kullanılmıştır. 1948’de Kızılay’dan satın alınarak Belediye Beyoğlu Hastanesine dönüştürülen binaya, 1860 yılında İngiliz Konsoloshanesi olarak inşa edilmiş olan diğer tarihi bina da katılmıştır. Yapıların hastane ihtiyacı karşılamasında güçlük çekildiğinden, zamanla poliklinik olarak kullanılan yapılar eklenmiştir.