26 Nisan 2010 Pazartesi

İstanbul Sağlık Müzesi Hanımın Çiftliği Dizisinde


Sağlık Müzesi koleksiyonunda bulunan 1940’lı yıllara ait nesneler Faruk Teber’in yönettiği ve Gold Film yapımcılığında Kanal D’de yayınlanan Hanımın Çiftliği dizisinde kullanıldı. Dizinin 25. Bölümde ana karakterlerden Muzaffer Bey’in( Mehmet Aslantuğ) yaralanmasının ardından tedavisinin yapıldığı hastane sahnesi çekimlerinde Sağlık Müzesi’nde bulanan döneme ait orijinal tıp cihazı ve nesnelerinden yararlanıldı.


Nesneler, müze uzmanlarının rehberliğinde seçilerek, İstanbul İl Sağlık Müdürü ve İstanbul Valiliği’nden alınan resmi izinlerden sonra, yapım şirketi tarafından sigortalandı. Müze uzmanları tarafından paketlenen Anestezi Cihazı, Aspiratör Cihazı, Ponksiyon Aleti (vücuttan sıvı almaya yarayan tıbbi alet), metal başlıklı tansiyon aleti, civalı tansiyon aleti, steril gaz kompres kutusu, steri gazlı bez (2 adet), emaye böbrek küvet, metal lavaj enjektörü (yıkamada kullanılan şırınga ), çeşitli boylarda ecza ve ilaç şişesi ile çay fincanı olmak üzere toplam 24 nesne, müze uzmanı refakatinde dizinin çekildiği Adana’ya nakledildi. Tüm aşamalarda etik kararlar alındı ve bilimsel yöntemler izlendi.

Popüler kültürün merkezinde yer alan bir üründe, müzeye ait nesnelerin yer alması müze tanıtımı, müze pazarlaması ve marka yönetiminin bir parçası olarak değerlendirilmelidir. Kuruluş aşamasındaki bir müzenin, prime-time zaman diliminde gösterilen bir dizinin parçası olması ekonomi değer olarak birçok müzenin tanıtım bütçelerine eşdeğerdir.

İstanbul Sağlık Müzesi, toplumla olan tüm iletişim araçlarını kucaklamaktadır. İletişimsiz bir kurum, çağın gerektirdiği dinamik yapının dışında kalacaktır.

Ünlü filozofun “düşünüyorum, o halde varım” söylemi, iletişim çağında bireyler ve kurumlar için “İletiyorum, o halde varım” şekline dönüşmüştür.